Welkom bij de nieuwe website van Jee Seri sluiten ×
+

We hebben een clubke opgericht…

Ik wilde het eigenlijk niet meer over voetbal hebben. Maar tijdens dit WK besefte ik me (veel meer dan bij vorige WK’s) dat de wereld (en vooral het internet/sociale media) zich dusdanig ontwikkeld heeft, dat iedereen ergens bijhoort/bij moet horen. Wij Nederlanders zijn natuurlijk oranje supporters.

De Arabieren steunden massaal Algerije, het enige Arabische team op het WK. De Zuid-Amerikanen juichten voor ieder Latijns-Amerikaans land (en dat waren er nogal wat) en in de finale voor Argentinië (ook al is dat het minst favoriete land van de Latino’s) De afrikanen juichten voor alle Afrikaanse landen. De Aziaten voor Korea en Japan. En degenen die niet van voetbal houden, die horen bij de zuurpruimen. Want die doen niets anders dan zeuren tijdens een WK. Maar ergens bij horen is noodzaak. Als je nergens bijhoort, dan hoor je er dus niet bij.

Ik heb net de serie ‘The Inbetweeners‘ gekeken. Een Britse serie over vier tieners die tussen de populaire en onpopulaire andere tieners inzitten. Ze horen eigenlijk nergens bij. Maar ze horen in ieder geval bij hun eigen groepje, wat eigenlijk al het leed verzacht. Gedeelde smart is immers halve smart. De serie is overigens een aanrader voor mensen die van ‘lichte’ sitcoms houden.

Erbij horen begint al heel vroeg. Als ik naar mijn kinderen kijk, dan zie ik dat ze altijd hun best doen om erbij te horen. Dat ze gedrag kopiëren om met andere kinderen te kunnen spelen. Iedereen heeft zijn/haar eigen persoonlijkheid en iedereen ontwikkelt zich op zijn/haar eigen manier, maar uiteindelijk is het noodzaak om ergens bij te horen om te ‘overleven’ in de wereld zoals deze gecreëerd is. Het is een instinct. De mens is een kuddedier. En ergens bij horen heeft veel voordelen. Het zorgt ervoor dat je sociale vaardigheden oefent. Deel uitmaken van een groep zorgt ervoor dat je minder egoïstisch bent en anderen leert te respecteren. Het zorgt ervoor dat er meerdere gedachten en belevingswerelden zijn, waardoor je brein flexibeler wordt/blijft. En er gaat niets boven teamwork. Teamwork is, indien goed uitgevoerd, niet te evenaren. De vier snelste mannen op aarde zonder training een estafette laten lopen tegen vier iets minder snelle mannen in een goed getrainde estafetteploeg zal een verrassend resultaat hebben. Het teamwork zal zegevieren.

Dan moet ik toch weer terug naar het WK, waar nog twee wedstrijden op het programma staan. Nederland had die finale moeten spelen, maar uiteindelijk zullen zowel Nederland en Duitsland hun wedstrijd winnen, omdat het meer ‘teams’ zijn dan hun respectievelijke tegenstanders Brazilië en Argentinië. Sorry Messi.

En als je echt het gevoel hebt nergens bij te horen, dan zijn er altijd nog clubjes waarbij je je aan kunt sluiten.

Fijne week.

 

 

Share : facebooktwittergoogle plus
pinterestNo Response

Laat een bericht achter


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Laat een reactie achter