Welkom bij de nieuwe website van Jee Seri sluiten ×
+

Twelfth Floor

Ik schreef in mijn vorige column ‘Where is the love‘ al dat ik niet tegen onrecht kan. En zoals (bijna) iedere man hou ik van actiefilms. De beste actiefilms zijn degenen die inspelen op het gevoel van onrecht en nog beter zijn de films die daarna de wraak laten zien van degene die onrechtvaardig behandeld is, oftewel: rechtvaardigheid. Een goede vriend van me raadde mij aan ‘Law Abiding Citizin’ te kijken. Een heerlijke film. Ik denk dat iedere man zich in protagonist ‘Clyde Shelton’ (gespeeld door Gerard Butler) kan en wil verplaatsen. Één van mijn lievelingsfilms is ‘First Blood’. Hier wordt ook geweldig ingespeeld op het gevoel van onrecht. Menig man heeft deze film wellicht tientallen keren (zo niet, meer) gezien. Al na een paar minuten hebben je een gruwelijke hekel aan de sheriff (heerlijke rol van Brian Dennehy) De overeenkomst van deze films is dat de protagonist uiteindelijk wel erg ver gaat, om zijn ‘gelijk’ te halen.

Mijn jeugdheld was Arnold Schwarzenegger. Commando is natuurlijk één van zijn bekendere films, waar het onrecht in verwerkt zit. Mijn favoriete film is ook een film met het aspect onrecht, maar is wellicht een film die bij minder mensen bekend is, namelijk ‘The Running Man‘. Even kort waarover het gaat: ”Het is 2017 (de film is gemaakt in 1987, dus toen was dat verre toekomst) Ben Richards (Arnold) wordt valselijk beschuldigd van het vermoorden van onschuldige mensen. Zijn straf: hij moet in het televisie programma ‘the running man’ proberen zijn eigen leven te redden op de vlucht voor ‘stalkers’, die hem zullen proberen te vermoorden.”

Wellicht was dat een bizar toekomstbeeld, maar de televisie gaat steeds verder en anno 2014 zijn we hard op weg om een dergelijke show ooit op televisie te hebben. Ik heb mijn hand weten te leggen op een nieuw format voor een televisieprogramma van John de Mol’s Talpa. John de Mol heeft één van de grootste talenten op het gebied van format-ontwikkeling in de wereld in dienst, namelijk Anna Carrfors Bråkenhielm (verantwoordelijk voor het wereldwijde succes van Expeditie Robinson). Zij heeft zich lichtjes laten inspireren door ‘the running man’ voor haar nieuwe show die zal heten: ‘Twelfth Floor’. Het format is als volgt;

In iedere show zullen 7 bekende mensen meedoen. De aflevering begint met een veiling. Één van de deelnemers kan zijn deelname afkopen. Het hoogste bod zal worden geaccepteerd en de helft zal worden geschonken aan een goed doel (iedere week een ander doel) De andere helft van het geld kan worden gewonnen door een thuiskandidaat, die het dichtst bij het uiteindelijke bedrag komt met een schatting die wordt ingezonden per sms in het eerste kwartier van de show (in het eerste kwartier worden de deelnemers geïntroduceerd aan de hand van korte filmpjes, naar het idee van Jensen) Het geld van de sms’jes gaat uiteraard naar Talpa. Nu denken jullie misschien dat er bar weinig te winnen zal zijn, maar het kan nog weleens flink oplopen, aangezien de deelnemers zich nogal verkijken op het doel van het spel (en voorafgaand aan de show wordt hen alles uitgelegd en beseffen ze zich, dat het menens is) De verwachting is dat in het eerste seizoen de 1 miljoen euro gepasseerd zal worden door iemand om zich uit te kopen. Vergeet niet dat er mensen aan meedoen met veel geld (en tja, het is nu eenmaal voor een goed doel –> kan altijd als excuus gebruikt worden om ertussen uit te knijpen)

Zes deelnemers gaan dus door naar de werkelijke show. Daarin nemen ze het tegen elkaar op in een aantal rondes. Ik heb helaas niet het hele format kunnen lezen. Het basis format heb ik onder ogen gekregen en daarin wordt in de opvolgende rondes gerefereerd naar een ander (deels reeds aanwezig in een bestaand tv programma) format. Ik vermoed dat één van de rondes een vragenspel is, maar dat er ook een puzzelopdracht zal zijn en zeer waarschijnlijk ook een fysieke proef. De bedenkster is verantwoordelijk voor Expeditie Robinson, dus ik ga ervan uit dat er vergelijkbare aspecten terug zullen komen in dit nieuwe programma.De finale is uiteindelijk dat de verliezer (iedere ronde gaat er 1 winnaar uit) van 12 hoog naar beneden moet springen van een flatgebouw. Hoe dat er precies uit gaat zien, weet ik niet, helaas pindakaas. Het schijnt dat ook hier weer een filmpje aan vooraf gaat, waarin mensen op straat tegen de verliezer zeggen: ‘spring van 12 hoog, ofzo!’.

In het format wordt vooral gesproken over hele snelle schakelingen. Het zou een soort van achtbaan effect moeten hebben. Mensen worden door het programma heen geschoten en er gebeurt continue iets en alles wordt aan elkaar gebrijd door grappige en snelle filmpjes. Dit laatste is een aspect, waarvan de bedenkers hoge verwachtingen hebben. Zij geven in de uitleg van het format aan dat de filmpjes bij RTL Late Night, Pauw en Witteman, DWDD, Jensen, etc, het altijd goed doen en dat ze daarom denken, dat juist dit het kijkplezier en dus het aantal kijkers zal verhogen.
Voor de eerste aflevering zouden de kandidaten al bekend zijn. Het zou gaan om Jort Kelder, Bridget Maasland, Chantal Janzen, Albert Verlinde, Caroline Tensen, Derek Ogilvie en John Williams. Als ik een cameraploeg op straat tegen kom van het programma, dan zeg ik met volle overtuiging over deze eerste groep deelnemers: ‘spring lekker met z’n allen van twaalf hoog ofzo’.
Oh.. enne, als ze vragen hoe jullie aan deze info komen, dit hebben jullie niet van mij, hè?
Fijn weekeinde gewenst!
Share : facebooktwittergoogle plus
pinterestNo Response

Laat een bericht achter


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Laat een reactie achter