Welkom bij de nieuwe website van Jee Seri sluiten ×
+

Nummer 39 met rijst

Chantal Janzen: ‘What’s your name?’
Xiao Wang: ‘My name is Xiao Wang’

Chantal Janzen: ‘Oh, that’s ok’
Gordon: ‘Which number are you singing? Number 39 with rice?’
Xiao Wang *smiles like a farmer with a toothache*
Xiao Wang *does a great audition*
Chantal Janzen: ‘That was a big surprise!’
Gordon: ‘SUPLISE!’
Gordon: ‘I tell you honestly: This is the best chinese I had in weeks. And it is not a takeaway’
Dan Karaty tegen Gordon (nadat Xiao Wang van het podium verdwijnt): ‘you’re really not supposed to say things like that to people’
Gordon: ‘What?’
Dan Karaty: ‘it’s awful, number 39 with rice’
En toen ONTPLOFTE er een universele verontwaardigingsbom. Amerika en China kwamen via media in actie en vervolgens begon men zich in Nederland ook weer te roeren. Gordon zou een racist zijn. Ook werd er een petitie gestart om Gordon excuses aan te laten bieden. Gordon’s overweging dit niet te doen legt hij overigens haarfijn uit aan tafel bij Sven Kockelmann En ook  RTL‘s reactie geeft een duidelijk beeld hoe zij de kwestie zien.
Als ik hoor hoe makkelijk mensen de termen ‘racist’, ‘racisme’ en/of ‘discriminatie’ in hun mond nemen, gaan mijn nekharen recht overeind staan.
Natuurlijk kun je over de juiste betekenis van die woorden een discussie tot in het oneindige voeren. Maar ik denk dat de kern van een racist is dat hij/zij vindt dat een bepaald ras beter of slechter is dan een bepaald ander ras. Discriminatie is ‘onderscheid maken’, dus met andere woorden: een bepaald persoon of een bepaalde groep anders behandelen dat een ander persoon of een andere groep.
Als een uitsmijter geen Marrokanen binnenlaat in de nachtclub, maar alle andere mensen wel, is dat discriminerend gedrag. Hij maakt op dat moment namelijk een onderscheid. Als Gordon discriminerend zou zijn, zou hij dus onderscheid maken. Dan zou hij dus bepaalde mensen of groeperingen niet belachelijk maken. Iedereen die Gordon kent en zijn televisieprogramma’s heeft gezien, weet dat hij geen enkel onderscheid maakt, maar simpelweg iedereen voor lul zet. Dus discrimineren doet Gordon niet. Is hij een racist dan? Zou Gordon echt geloven dat het gele ras inferieur is aan een ander ras? Ik geloof daar helemaal, maar dan ook echt helemaal niets van. Sterker nog, ik ben er tot in het diepste van mijn ziel van overtuigd dat Gordon een wereld ziet waarin iedereen gelijk is. In zijn gedachten is er geen scheiding mogelijk op basis van ras, afkomst, geslacht, geaardheid. Hij behandelt iedereen dan ook op dezelfde manier.
De discussie is, om het in Twittertermen te uiten, ‘trending’. Na de zwarte piet kwestie, de Humberto Tan kwestie en de Daphne Bunskoek kwestie is Gordon’s humor nu olie op dit controversiële vuur.
Door media is alles wat er in Nederland gebeurt binnen een fractie van een seconde in het buitenland te volgen en de buitenlandse ‘opinie’ lijkt vervolgens ook weer zijn invloed te hebben op Nederlanders. Nederlanders die zich ondertussen aan het afvragen zijn of ze niet stiekem toch racistisch zijn, zonder dat ze het zelf ooit wisten.
Maar de buitenlandse media rukt alles behoorlijk uit zijn verband. De buitenlandse media kent de context waarin dingen plaatsvinden niet. De buitenlandse media willen snel scoren.
De VN vindt dat we zwarte piet maar af moeten schaffen, de rest van de wereld gelooft nog steeds dat Sinterklaas een slap aftreksel is van Santa Claus, in plaats van andersom en nu klinken er steeds meer geluiden dat we ook onze ‘humor‘ maar eens onder de loep moeten nemen. Dat bepaalde grappen echt niet (meer) kunnen. Hans Teeuwen heeft een aantal jaren geleden al eens uitgelegd aan de meiden van Halal dat humor is om te lachen, maar dat er altijd grappen zullen zijn, die door anderen als ‘beledigend’ kunnen worden ervaren. En wat mij betreft is dit dan ook puur een kwestie van ‘smaak’. Veel mensen zullen Gordon smakeloos vinden. Sommigen zullen hem beledigend vinden.

Maar beledigend of smakeloos is niet hetzelfde als racistisch of discriminerend.

Het meldpunt discriminatie vindt dat er wel degelijk excuses moeten komen, want, zo schrijven ze, ‘Een bejegening op grond van uiterlijke kenmerken die bedoeld is als humor, is een karakterisering die stigmatiserend is en daarom beledigend voor Chinezen in Nederland.’

Over welk stigma hebben we het precies? Dat chinezen over het algemeen in een restaurant werken? Dat ze de R niet goed uit kunnen spreken? Dat ze moeilijk uitspreekbare namen hebben (althans voor de gemiddelde niet-chinees)? Dat mensen met brillen er uit zien als professoren?

We hebben het hier over het meldpunt discriminatie. Niet over het meldpunt BELEDIGING of het meldpunt VOOR SCHUT GEZET. Dat kun je er beter het meldpunt MUGGENZIFTEN van maken.

Krijgen we straks een brief aan de regering dat Belgenmoppen verboden moet worden, omdat anderhalve belg zich gestoord heeft aan zo’n mop? Want Belgenmoppen zijn redelijk stigmatiserend, lijkt me.

Het lijkt mij beter dat een instantie als ‘meldpunt discriminatie’ de mensen die bellen uitlegt waar het meldpunt voor bedoeld is, voordat straks iedereen ieder wissewasje als ‘racisme‘ of ‘discriminatie’ gaat betitelen.Bij de inburgeringscursussen zou men ook moeten leren dat Nederland een land is waar HEEL VEEL vrijheid heerst als het gaat om dingen roepen.

Tot slot aan al die mensen die zich (nog) afvragen of Nederland niet intoleranter aan het worden is, zou ik willen vragen: Wat maakt ons intolerant? Beledigende grapjes? Of het niet accepteren ervan?

Share : facebooktwittergoogle plus
pinterestNo Response

Laat een bericht achter


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Laat een reactie achter