Welkom bij de nieuwe website van Jee Seri sluiten ×
+

Mannelijkheid

Mannelijkheid…

Voordat je doorleest, doe eerst eens je ogen dicht en denk even na over wat mannelijkheid voor jou betekent. Hoe zou jij mannelijkheid omschrijven? Welke ‘eigenschappen’ zou jij toedichten aan mannelijkheid.

De kans is groot dat bijna iedereen een ander beeld of gevoel heeft bij mannelijkheid.
Mannelijkheid is namelijk gebonden aan een hoop variabelen.

De twee belangrijkste zijn waarschijnlijk: tijd en cultuur.
In de tijd dat mannen nog op jacht moesten naar eten, werd mannelijkheid waarschijnlijk anders gezien dan tegenwoordig. Het ging er immers niet om of je een Ferrari had of dat je je vrouw mee kon nemen naar een luxe restaurant (we kunnen discussiëren of dat mannelijk is of niet, maar er zullen zeker vrouwen zijn die het mannelijk vinden als een man een ferrari rijdt of trakteert op een avondje luxe dineren), maar wellicht wel hoe je een paard bereed of een wild zwijn ving.
In zuid Amerika zal mannelijkheid ook heel anders worden ervaren dan mannelijkheid in west Europa. ‘Macho’ gedrag zal daar nog veel vaker bestempeld worden als ‘mannelijk’ dan in Europa, aangezien het feminisme hier veel sterker heeft huisgehouden.
Feit is dat iedere man in zijn leven een zoektocht heeft naar mannelijkheid. De meesten zullen hierin slagen, maar sommigen zullen deze mannelijkheid nooit ontdekken (wellicht dat de buitenwereld de man wel zou omschrijven als ‘mannelijk’, maar is hij dat niet volgens zijn eigen standaard van mannelijkheid)

Mannelijk zijn in 2013 is een hele opdracht. Zoals gezegd zijn er zoveel variabelen, dat het moeilijk is te voldoen aan alle ‘eisen’ van het man zijn. En wil je als man mannelijk zijn voor andere mannen, voor vrouwen of slechts voor jezelf? De meeste mannen zijn alleen geïnteresseerd of vrouwen hem wel mannelijk genoeg vinden. Dus.. Wat maakt ons mannelijk, vrouwen? Fysiek gezien: Lichaamsbeharing? Brede schouders? Mannelijke lichaamsgeur (veel hormonen)?

En qua gedragingen dan? Een sterke mening hebben? En sterke eigen wil? Galant zijn? Trouw zijn? Initiatief tonen?

En dan komen er vragen.. Kan een pedofiel van het mannelijke geslacht ooit als ‘mannelijk’ gezien worden? Hoe wordt de ‘mannelijkheid’ aangetast in de ogen van een vrouw als een man ‘hem’ niet omhoog krijgt? En tegenovergesteld daaraan: vinden vrouwen een man mannelijker als hij hem bij iedere keer dat het bed gedeeld wordt ‘keihard’ heeft? (reminds me of a funny standup COMEDIAN: check at 4:06) Wordt een man minder mannelijk als hij geen werk heeft? Of als een man iedere avond voor de tv een kratje bier wegwerkt? Wordt een man minder mannelijk als hij in bed vooral ‘lief’ is en nooit ‘agressief’? en wat of wie is mannelijker: een dokter of een verpleger? Een steward of een piloot? Een conducteur of een trambestuurder? Een huisman of een kostwinner die zorgt voor brood (met kaas) op de plank? Bill gates of Rambo? Tom Hanks of Bruce Willis? Hugh Grant of Jason Statham? Een rugbyspeler of een cricketspeler? Een K1 vechter of een schaakspeler? David Bowie of Russell Crowe? 99% van de mensen zal op deze vragen dezelfde antwoorden geven, dus er valt wel degelijk richting te geven aan onze mannelijkheid. Het gevaar is dat TE mannelijk ons weer de klootzak maakt, zoals ik vorige week stelde. Als we te ‘instinctief’ gaan handelen, zullen we misschien extreem mannelijk voor ons eigen gevoel worden, maar zullen we door de huidige maatschappij niet geaccepteerd worden. Dus het Engelse cliché ‘it’s a thin line’ gaat hier ook op.
Laat ik afsluiten met een tip voor de mannen die zich na het lezen hiervan nog steeds afvragen wat vrouwen mannelijk vinden. Iedere vrouw wil zich beschermd voelen. Dus hoe je het doet, doe je het, maar zorg dat ze zich beschermd voelt. Zorg voor haar, bescherm haar, kom voor haar op, steun haar. Wees haar paraplu, haar zonnebrandcrème, haar dijk, haar leger, haar schild, haar windscherm. Zorg dat jouw schouders ALTIJD beschikbaar zijn.

Have a good one. Tot volgende week!

Share : facebooktwittergoogle plus
pinterestLaat een bericht achter


Reacties staan uit.