KAMPIOENEN!!!
Ik heb sinds de start van het WK niets anders gedaan dan voetbal gekeken. Wat een WK. Genoeg opzienbarende uitslagen (Duitsland – Portugal 4-0. Spanje – Nederland 1-5) Genoeg verrassingen
(Wereldkampioen Spanje naar huis, Costa Rica wint de groep waarin Italië en Engeland naar huis gestuurd worden) En genoeg schandalen (Griekenland krijgt in de laatste seconde van de eerste ronde een onterechte penalty, waardoor Ivoorkust naar huis kan. Voor Griekenland overigens de eerste keer OOIT dat ze de tweede ronde van een WK bereiken. Suarez die voor de derde keer in zijn loopbaan een hapje van zijn tegenstander neemt) Maar ik wil het eigenlijk over Oranje hebben. Het Nederlands elftal dat bekend staat als La Naranja Mecánica. Het totaalvoetbal van Rinus Michels en Johan Cruijff, waarmee we de wereld veroverden, maar nooit een wereldtitel. Het voetbal dat de voetbalwereld zou veranderen. Pep Guardiola heeft Johan Cruijff geroemd, dat hij dat voetbal naar Barcelona bracht. De generatie die toen opgroeide spreekt nog altijd over dat elftal. Waar ook ter wereld. In alle continenten kom je voetballiefhebbers tegen die nog altijd fan zijn van het Nederlands Elftal vanwege het WK van 1974. Louis van Gaal, promoter van aanvallend voetbal, winnaar van Nederland’s laatste Champions League en wereldbeker. De prijzen die hij won met het totaalvoetbal. Juist die Louis van Gaal speelt nu met Nederland resultaatvoetbal. De Oranje Machine is niet meer. Althans, niet op dit WK. Oranje speelt 1-5-3-2. VIJF verdedigers. WHY IN THE HELL DO YOU WE NEED FIVE OF THEM??? Waarom kiest Lowietje voor dit verdedigende systeem? In de aanloop naar dit WK speelde hij gewoon op de bekende Nederlandse manier. Maar….. Louis is niet gek, zoals velen van ons soms denken. Hij is sociaal misschien een beetje van de pot gerukt, maar van voetballen heeft ie best een beetje verstand. En misschien, heel misschien heeft ie, zoals (onze aller vriend) Robben zei: ‘een gouden pik’. Van Gaal begreep dat hij met het aanvallende Nederlandse spel (zeker met de huidige selectie) nooit een wereldtitel zou veroveren.
Nederland is qua prestaties het beste land dat nooit een wereldtitel won. Nederland nam 9 keer deel aan het WK. 3 keer speelden we de finale, 1 keer was de halve finale het eindstation, 1 keer was de kwartfinale het eindstation en 2 keer strandden we in de 1/8 finale. Twee keer gingen we er in de eerste ronde uit, maar dat was in 1934 en 1938, dus dat telt eigenlijk niet mee.
In 2010 in de finale verliezen van Spanje met 1-0, terwijl Robben de wedstrijd had kunnen beslissen. In 2006 in de 1/8 finale op een vreselijke manier door Portugal verslagen worden met 1-0. Een wedstrijd waarin 16 gele kaarten en 4 rode kaarten worden gegeven. In 1998 verliezen we de halve finale van Brazilië met penalty’s. In 1994 verliezen we in de kwartfinale van Brazilië met 3-2. In 1990 verliezen we in de 1/8 finale van het toen nog bestaande West-Duitsland (met 2-1). De finale van 1978 is in alle opzichten eentje om heel snel te vergeten. Iets dat veel mensen dan ook maar gedaan hebben. Johan Cruijff die niet aanwezig was (of dat door een kidnappoging was of dat hij niet mocht van zijn vrouw blijft tot op heden onduidelijk) en een nederlaag in de finale tegen Argentinië (3-1. De enige keer dat we in de knock out fase verloren met meer dan 1 doelpunt verschil) Argentinië dat de weg naar de finale had gekocht (de 6-0 overwinning op Peru was gekocht) en dat gebukt ging onder een crimineel militair regime. De finale van 1974 is bij een ieder wel bekend, schat ik zo in (2-1 verlies tegen West-Duitsland)
Weinig succes dus voor het prachtige voetbal waar de hele wereld altijd zo lyrisch over is. Tijd voor verandering. Een vijfkoppige verdediging, onder leiding van de imponerende Ron Vlaar. Vlaar die in 2005 nog openlijk te kijk werd gezet door Luca Toni in een vriendschappelijk duel met Italië. Waarvan we toen dachten, dat hij daar nooit meer bovenop zou komen. Nu, 9 jaar later, lijkt Vlaar klaar om de klus te klaren. Onze rots in de branding. De weg naar de finale ligt wagenwijd open. Eerst Mexico, dan Costa Rica of Griekenland. Dan Argentinië, Zwitserland, België of de VS. Veel makkelijker kun je het niet krijgen. Van de top 10 van de FIFA Ranking staan alleen Argentinië (5) en Zwitserland (6) aan onze kant van het schema. Een halve finale tegen Argentinië dus. Tegen Lionel Messi. Van Gaal zal toch wel een tactiek hebben om hem uit te schakelen? Van Gaal’s leerling Mourinho heeft laten zien hoe je Messi uit een wedstrijd kunt krijgen, dus ook die wedstrijd moet geen probleem zijn.
Zondag 13 juli, Rio de Janeiro
Finale WK 2014. Duitsland – Nederland.
Na in de groep wraak te hebben genomen voor het WK 2010 door Spanje direct KO te krijgen en in de halve finale het smetje van 1978 te hebben weggeveegd tegen Argentinië is het tijd om in de finale het trauma van 1974 voorgoed achter ons te laten. Arjen Robben maakt de 1-0 (waardoor hij topscoorder van het toernooi wordt), Mario Götze de 1-1 en in de 89ste minuut maakt Ron Vlaar met een kopbal uit een corner de winnende treffer.
Kritiek zal ons ten deel vallen. Maar dat boeit niet. We hebben de wereld laten zien dat we ook een titel kunnen winnen met lelijk resultaatvoetbal. Dan kunnen we nu weer gewoon aanvallend en aantrekkelijk voetbal gaan spelen en die onzin van wel of geen titel vergeten!
Fijne voetbalweek. Tot volgende week.
No Response
Laat een bericht achter
Er zijn nog geen reacties geplaatst.