Welkom bij de nieuwe website van Jee Seri sluiten ×
+

Just one question

‘What would you ask if you had just one question?’, zingt Joan Osborne in haar nummer ‘one of us‘. Wat zou jij vragen aan God als je één vraag mocht stellen?

De verdwijning van vlucht MH370 is vooralsnog één van de grootste mysteries van deze tijd. En ik gok dat 99,9% van de familieleden van de mensen aan boord de vraag zouden stellen: ‘wat is er gebeurd met vlucht MH370?’, of iets in die geest. En zo zullen veel mensen een antwoord zoeken op een brandende of een existentiële vraag, als ze de mogelijkheid hadden.Wat zou jij vragen? Hoe groot is het universum? Waarom is er oorlog? Waarom leven er zoveel mensen in armoede? Zijn wij de enige levensvorm in het heelal? Is er leven na de dood? Bestaan engelen?

Yuri Yefimovich Yudin had, zo heeft hij ooit eens gezegd in een interview, graag de vraag willen stellen wat er met zijn 9 kameraden was gebeurd in februari 1959, toen hij eigenlijk deel uit zou maken van een groep van tien mensen die wilde proberen de berg Otorten te bereiken. Hij werd ziek en bleef daardoor achter, waardoor hij zijn leven met 54 jaar rekte. Maar wel 54 jaar van onwetendheid. Als we praten over mysteries uit de moderne tijd, dan is het Dyatlov Pass incident er eentje die niet kan ontbreken.

Voor de mensen die dit mysterie niet kennen, even in het kort: 10 jonge russen willen een afgelegen berg in de Oeral (USSR) bereiken. Negen van hen slaan op 1 februari 1959 een kamp op, op een helling van de berg Cholattsjachl. Wat er daarna met deze 9 mensen gebeurd is, is dus het grote mysterie, maar vijf lijken worden op 26 februari teruggevonden en vier lijken op 4 mei. Verder is het hele voorval vooral in nevelen gehuld. Zo zijn er behoorlijk wat verschillende en tegenstrijdige getuigenverklaringen en lijkt het alsof de Sovjet overheid angstvallig probeert dingen in de doofpot te laten verdwijnen. Niet zo gek, gezien de zeer vreemde omstandigheden (getuigenverklaringen) en bevindingen van onderzoekers;

1) Één lijk mist een tong. Twee missen beide ogen.

2) Alle lijken zijn oranje en hebben grijs haar.

3) Er zijn bij velen heftige interne verwondingen, maar slechts lichte externe verwondingen.

4) De kleding van 1 expeditielid heeft een zeer hoog stralingsgehalte.

5) De tenten zijn van binnenuit opgesneden, wat erop duidt dat alle leden in paniek hun tenten hebben verlaten. Al hun kleren en andere spullen worden teruggevonden in de tenten.

6) Er zijn geen voetafdrukken gevonden, behalve van de 9 expeditieleden, en die afdrukken waren afdrukken zonder schoenen (het was tussen de -30 en -25 graden Celsius die nacht)

7) De lijken die op 4 mei worden gevonden dragen delen van kledingstukken van de eerder gevonden lijken.

8) Een andere groep bergbeklimmers die zo’n 50km verderop een kamp hadden getuigen dat ze vreemde lichten aan de hemel hebben gezien die nacht. Sommigen getuigen zelfs dat ze een vliegende objecten hebben gezien die langzaam bewogen door de hemel en dat de hemel nog lang verlicht bleef, nadat de objecten verdwenen waren.

9) Het gebied wordt na het incident voor drie jaar hermetisch afgesloten.

10) Één expeditielid heeft op het moment dat zijn lichaam gevonden wordt een camera om zijn nek, waarvan niemand wist dat die camera deel uitmaakte van de expeditie en die het expeditielid tot dan toe nog niet gebruikt had in het bijzijn van andere expeditieleden.

11) Volgens het achtergebleven lid, Yuri Yefimovich Yudin, had één expeditielid zeker een dagboek mee. Dit dagboek wordt nooit teruggevonden.

12) Journalist Yuri Yarovoi, die een novel schreef over het onderwerp, komt onder verdachte omstandigheden om het leven en al zijn bronnen (foto’s, dagboeken, manuscripten) zijn daarna spoorloos verdwenen.

13) Lev Ivanov, belast met het onderzoek naar de Dyatlov expeditie, zegt in een interview begin jaren ’90 dat hij door het Sovjet congres tijdens het onderzoek gedwongen werd alle verwijzingen naar UFO’s uit de rapporten weg te laten.

14) Er zijn getuigen die verklaard hebben, dat er 11 lijken zijn gevonden, maar dat er twee lijken door Sovjet autoriteiten mee zijn genomen.

15) Er zijn in de Dyatlov pas in de geschiedenis drie keer 9 mensen omgekomen. De laatste keer was in 1991, toen er een vliegtuig neerstortte.

Het mysterie is onopgelost en zal onopgelost blijven. Er is een geweldige film hierover gemaakt, genaamd ‘Devil’s Pass‘ of ‘The Dyatlov Pass Incident‘, die op IMDB slechts een 5,7 krijgt, maar in mijn ogen echt een veel hoger cijfer verdient. Het is een horror/thriller en het heeft de standaard ingrediënten voor een horror film (laten schrikken door combinatie van geluid en beeld), maar de film doet eer aan alle feiten en stopt ook nog eens het gros van de theorieën over wat er gebeurd zou kunnen zijn in de film. Verder vind ik dat de ‘Sovjet’ sfeer heel realistisch is. Een goede keuze dus dat ze daadwerkelijk in Rusland gefilmd hebben. Zelfs als je niet van horror houdt, dit mysterie is op zichzelf al zo intrigerend, dat het de moeite waard is de film te kijken.

Nog één luguber feitje als afsluiting; Één lid van de expeditie, Nicolai Thibeaux-Brignolle, had zijn moeder beloofd dat het zijn laatste expeditie zou worden. Hij heeft in ieder geval zijn woord gehouden.

Ik wens jullie een fijne week en laat me weten wat je aan God zouden vragen als je één vraag had!

Share : facebooktwittergoogle plus
pinterestNo Response

Laat een bericht achter


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Laat een reactie achter