Welkom bij de nieuwe website van Jee Seri sluiten ×
+

Game on!

Op 27 december vorig jaar schreef ik HIER een column over darts. Ondertussen zijn we dus ruim een jaar verder en is het officiële wereldkampioenschap weer aan de gang. Ik pleitte er in die column voor om MvG een nominatie voor sportman van het jaar te geven als hij de wereldtitel zou winnen. Iets dat hij inderdaad deed op 1 januari. Michael van Gerwen kreeg echter niet eens een uitnodiging voor het sportgala van het jaar. Deze week werd er in de studio bij ‘RTL 7: Darts’ al even over gesproken: is darts een sport of een spelletje? Op de Nederlandse Wikipedia is het volgende te lezen: ‘Een sport kan omschreven worden als een fysieke krachtmeting (bijvoorbeeld zwemmen), fysiek spel (bijvoorbeeld voetbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat op reglementaire wijze in competitieverband of recreatief gespeeld kan worden.’

Toen ik de column vorig jaar op Facebook postte, kwamen er reacties dat ook andere sporten/disciplines ondergewaardeerd worden en dat de NOC*NSF zich vooral richt op olympische sporten. Zou een sportman/sportvrouw/sportploeg/sportcoach van het jaar niet een keuze moeten zijn van het volk? Zou het Nederlandse volk dan ook niet moeten stemmen over de nominaties? Natuurlijk was 2014 in sportief opzicht een topjaar voor Nederland. Er zijn vele sporters die de prijs ‘de beste’ in ontvangst hadden kunnen nemen. Maar wat het antwoord dan ook is op de vraag of darten een sport of een spelletje is, feit blijft dat het darten steeds professioneler wordt en dat het niet voor iedereen weggelegd is. Op het wereldkampioenschap van dit jaar is duidelijk te zien dat het niveau wederom omhoog is gegaan. Er zijn een aantal jonge talenten die duidelijk op de deur kloppen bij de gevestigde orde. Ik noem Michael Smith. Vorig jaar gooide hij Taylor eraf, om er in de volgende ronde met 4-3 af te gaan tegen Peter Wright, die in die wedstrijd een gemiddelde van 105+ gooide. Nu staat Michael Smith in de eerste en tweede ronde gemiddeld 97 en 98 te gooien. Ik noem Benito van de Pas, Max Hopp, Keegan Brown. Van de gevestigde namen mag/moet je verwachten dat ze iedere wedstrijd ‘hun niveau’ halen. Dat wil zeggen: gemiddeld in de buurt van de 100 punten en 40% checkouts gooien. Als de tegenstander het niet heeft die dag, is het meestal een makkie (Taylor vs Webster, Wright vs Hamilton, Vd Voort vs Hopp, Thornton vs Baxter, Thornton vs Vd Pas) Maar als de tegenstander ze staat te raken of een gevestigde naam heeft zijn dag niet, krijg je een echte wedstrijd te zien (Vd Pas vs Chisnall, Anderson vs Klaasen, Smith vs Suljovic, Barney vs Caven)

Zoals gezegd, het niveau van het WK gaat ieder jaar omhoog. Je ziet dat de gevestigde namen het nu in de eerste en tweede ronde al vaak moeilijk hebben. Namen als Chisnall, Whitlock, King, Wade, White, Painter, Pipe en Newton liggen er dit jaar al binnen één en twee rondes uit. Als je de eerste twee rondes overleeft, staan er nog vier opeenvolgende rondes te wachten, voordat je je kampioen kan noemen. En in ieder van die rondes kun je een tegenstander verwachten die 100+ punten en 30%+ checkouts kan gooien. Offdays worden genadeloos afgestraft.

Er zijn twee soorten spelers. Spelers met een natuurlijke ‘flow’ en spelers met de capaciteit zich voor iedere pijl te concentreren en die pijl te mikken. Taylor en Wright behoren mijn inziens tot de laatste categorie, maar dan van uitzonderlijke klasse. In de buitencategorie van de ‘naturals’ zitten mijn inziens Van Gerwen, Lewis en Anderson. Op de voet gevolgd door Smith en Barney. Als je het schema bekijkt die nog op het programma staan, zou het (als iedereen zijn niveau weet te benaderen/bereiken) maar twee echte partijen opleveren: Vd Voort vs Winstanley en Lewis vs Barney. De anderen (Wright, Anderson, Taylor, Smith) zouden hun wedstrijden ‘makkelijk’ moeten kunnen winnen. In de vorm van het moment denk ik dat Lewis en Vd Voort ook de volgende ronde weten te bereiken. Dus de kwartfinales die we zouden moeten/kunnen verwachten zijn: Van Gerwen vs Thornton, Wright vs Anderson, Taylor vs Vd Voort, Smith vs Lewis. Ik zou zeggen: ‘laat die acht dan ook de premier league spelen, aangevuld met Barney en, als THE POWER het toelaat, Wade.

Voor de mensen die de rest van het toernooi niet kunnen kijken,die kunnen de uitslagen hier vinden –> wkDarts2015chema

GAME ON!

Share : facebooktwittergoogle plus
pinterestNo Response

Laat een bericht achter


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Laat een reactie achter