Welkom bij de nieuwe website van Jee Seri sluiten ×
+

Eerst wat pakken is het plan??

Goed. 2014 is begonnen.
En ik ben vast niet de enige die zich stoort aan alle idioten met goede voornemens die breed uitgemeten moeten worden. Dit jaar ga ik afvallen. Dit jaar ga ik stoppen met roken. Dit jaar ga ik aardiger zijn voor mijn omgeving. Dit jaar ga ik gezonder leven. Dit jaar ga ik beter op mijn geld letten.
Dus je hebt een heel jaar gewacht om mensen in december lastig te gaan vallen met dingen die je het hele jaar had kunnen doen? Je valt mensen lastig met dingen waar niets van terecht gaat komen? Who are you kidding? Me or you?
En als mensen dan kritisch of sceptisch zijn, dan voel je je nog beledigd ook?
Ok, here is the deal: Vanaf nu gaan we contracten opstellen voor goede voornemens met een boete clausule als je je er niet aan houdt. That’ll teach you!
Goede voornemens zijn illusies. Het zijn ‘wensen’. De mensen die geloven dat ze hun voornemens kunnen handhaven, they don’t understand that their mind is playing tricks on them. Je wilskracht is een vol glas. Iedere keer dat je een beroep doet op je wilskracht, gaat er een slokje uit het glas. De beloning is misschien dat er een paar druppels terug in het glas komen. Maar je wilskracht raakt op. Op 6 januari, op 10 januari, op 13 januari, het maakt niet uit wanneer, maar uiteindelijk is het op.
Het is enigszins vergelijkbaar met het veroveren van een meisje. Je moet er veel energie in steken. Je bent enthousiast. Je doet alles om te komen tot dat ene moment. Dat moment dat je met haar het bed MAG delen. Maar alle energie die je in die eerste keer hebt gestoken, ga je er echt niet de tweede keer ook in steken. Dat glas wilskracht zal nooit meer vol raken. Je kunt proberen te doen alsof je de wilskracht nog wel hebt, maar dan neem je jezelf in de maling. Zo diep als je die eerste keer uit dat glaasje kunt putten, ga je niet meer meemaken.
Zo ook dus met goede voornemens. De eerste keer sporten, de eerste niet gerookte sigaret, de eerste gezonde shake, de eerste keer je ‘inhouden’ als je frustratie voelt over iets dat je partner of een collega doet, de eerste keer de verleiding van een nieuw paar schoenen of een gebakje weerstaan. Allemaal prima. Maar daarmee neem je een flinke slok uit dat glas wilskracht. En hoe meer voornemens tegelijk, hoe sneller dat glas leeg is. Hoe groter de voornemens, hoe groter de slokken.
Doe jezelf en de mensen om je heen een plezier en stop met die onzin. Get back to reality… Ga je leven met kleine stapjes veranderen en plan het goed van tevoren, als je echt gemotiveerd bent. En doe dat op 4 maart, 12 juni, 23 september of wat voor dag dan ook. Alles behalve 1 januari.

Ik heb zelf overigens wel 1 goed voornemen (per 2 januari) en dat is een flinke berg wilskracht ontdekken. Als iemand me hiermee kan helpen, hou ik me aanbevolen!

Ik wens jullie een cryptisch 2014…

Share : facebooktwittergoogle plus
pinterest1 Responses

Laat een bericht achter


  • Margriet Koopmans on

    Als je iets te graag wilt geloof je het eigenlijk niet en gaat het nooit lukken!!!


Laat een reactie achter