Welkom bij de nieuwe website van Jee Seri sluiten ×
+

Een leugentje om bestwil

‘Dat is een waarheid als een koe’, ‘al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel’, ‘leugens hebben korte benen’. Even een kleine greep uit de pot met Nederlandse spreekwoorden die over waarheid of leugen gaan. Een waarheid als een koe vind ik een prachtig spreekwoord. Een koe is onmiskenbaar een koe.

Een koe in Nederland wordt niet verward met iets anders. Dus, als het een waarheid als een koe is, is het duidelijk voor iedereen dat dat de waarheid is. In Australië is het overigens: een waarheid als een kangoeroe en op de Galapagos eilanden: een waarheid als een reuzenschildpad

Maar hoeveel is de waarheid eigenlijk waard?
We leven in een maatschappij waar ‘waarheid’ nou niet bepaald geapprecieerd wordt. Sterker nog, er gaat geen dag voorbij, dat we niet liegen. Tegen onszelf, tegen onze vrienden, tegen onze collega’s, tegen onze partners.
Ik zou graag willen zeggen dat liegen een vrouwendingetje is, aangezien ik vrouwen graag de zwarte piet toespeel. Maar helaas is liegen niet gebonden aan geslacht of cultuur. Het is een universeel mechanisme om de kans op overleven te vergroten.
WAT? HUH? HOE DAN?
Je ziet ‘liegen’ ook bij planten en dieren, al is dat meer ‘om de tuin leiden’. Zie bijvoorbeeld de uilnachtzwaluw of de kameleon die beter in staat zijn te overleven, door roofdieren voor de gek te houden met hun camouflage. Maar goed, wij zijn mensen, primaten. Ons ‘lieggedrag’ is dus veel geavanceerder dan dat van planten of andere dieren.
Zo hebben we afgelopen week gezien dat de mens (in dit geval Trijntje ‘over de rug van Filipijntje’ Oosterhuis) in staat is een dusdanig complexe leugen te bedenken dat het lijkt alsof ze altruïstisch is, maar dat ze in feite narcistisch is. Jan Dijkgraaf vat dat prachtig samen in slechts 99 woorden.
Mensen die liegen komen verder dan mensen die de waarheid spreken. Maar ondertussen is de mens zo ver geëvolueerd, dat de leugen de wereld regeert en dat de waarheid niet meer onder ogen gezien kan worden. Mensen die de waarheid verkondigen, worden veelal ontweken of weggezet als gekken of doemdenkers. En als man altijd de waarheid tegen vrouwen spreken? Ik zou het niet doen. Geen goed idee.
Liegen kan dan misschien iets universeels zijn, het niet kunnen accepteren van de waarheid is wel echt een vrouwending. Je kunt niet tegen je vriendin zeggen dat die jurk 5 jaar geleden nog kon, maar dat haar lichaam dat nu echt niet meer trekt. Je kunt niet tegen je vriendin zeggen dat je weleens gefantaseerd hebt, terwijl je haar aan het neuken was, dat je haar zus of beste vriendin neukte. Je kunt niet tegen je vriendin zeggen dat je haar NOOIT grappig vindt of gevonden hebt. Je kunt niet tegen je vriendin zeggen dat de mannelijke collega’s, die aardig tegen haar doen, sex met haar willen. De waarheid ruïneert het sprookje waarin vrouwen leven.
Dus ‘liegen’ is een noodzakelijk goed geworden. Niet meer zozeer om te overleven, maar meer om iets te krijgen, wat je denkt niet te krijgen als je de waarheid zou spreken. Of een manier om iets te ontwijken wat veel tijd en/of energie en/of geld zal gaan kosten.
Zoals vaker wil ik afsluiten met een tip. Dit maal voor de mensen met kinderen: Liegen is een natuurlijk mechanisme en ieder kind gaat het liegen ontdekken en uitproberen. Bestraf liegen niet, maar probeer het te kanaliseren. Leg kinderen uit waarom liegen niet goed is en stimuleer ze om te waarheid te (blijven) spreken. En vooral: geef het goede voorbeeld. Als de ouders tegen zichzelf of hun kinderen liegen, zullen kinderen dat gedrag zonder pardon overnemen.
Kijk deze week iedere ochtend eens in de spiegel en vertel jezelf wat je plannen zijn voor de dag en kijk ‘s avonds weer in de spiegel en vertel jezelf wat er terecht is gekomen van de plannen die je had en hoeveel leugentjes om bestwil er nodig waren om de dag door te komen. Kijken of je de waarheid over je lippen krijgt!

Succes en tot vrijdag de 29ste.

Share : facebooktwittergoogle plus
pinterestNo Response

Laat een bericht achter


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Laat een reactie achter