Welkom bij de nieuwe website van Jee Seri sluiten ×
+

De keerzijde

‘Ieder nadeel heb z’n voordeel’ zei Johan Cruijff ooit. En zoals ieder nadeel zijn voordeel heeft, heeft ook ieder voordeel zijn nadeel. Oftewel: iedere medaille heeft een mooie kant en een keerzijde.

Zo is het prachtig dat het Nederlands elftal gewonnen heeft met 5-1 van Spanje en dat ze ook de tweede wedstrijd in winst om hebben kunnen zetten, maar ondertussen is Nederland van outsider alweer gebombardeerd tot één van de topfavorieten voor de titel. Iedere ploeg die tegen het Nederlands elftal speelt, zal precies weten wat voor systeem Nederland nu speelt, hoe Nederland bespeeld moet worden en wat de zwakke punten van het Nederlands elftal zijn. Op het Europees kampioenschap van 2008 speelden we Italië (3-0), Frankrijk (4-1) en Roemenië (2-0) volledig van de mat in de groep en moesten we in de kwartfinale vervolgens tegen het Rusland van toentertijd Guus Hiddink. Guus wist precies hoe hij tegen het Nederlands elftal moest spelen. Daarbij was Rusland veel fitter dan Nederland (En je kunt niet zeggen dat Nederland met een slechte opstelling van start ging: Van der Sar, Boulahrouz, Ooijer, Matthijsen, Van Bronckhorst, Engelhaar, De Jong, Kuijt, Van Der Vaart, Sneijder, Van Nistelrooij) In deze video kun je zien dat die dikke Van Der Vaart het bij de 2-1 niet meer kon belopen. Nederland verloor kansloos en ging dus al in een heel vroeg stadium het toernooi uit.

In 1988 begonnen we tegen Rusland met een nederlaag. Een nadeel dus. Maar dat nadeel had als voordeel, dat we vervolgens niets meer te verliezen hadden. Letterlijk niets meer te verliezen, aangezien Nederland alle overige wedstrijden won. Nou zeg ik niet dat ik een voorstander ben van een toernooi te beginnen met een nederlaag (al ging het voor Spanje ook zo in 2010. Overigens scoorde Spanje op het hele WK van 2010 maar 8 doelpunten!!!) Maar een beetje incasseren tijdens een toernooi kan geen kwaad om er sterker uit te komen. Dus wellicht moet Nederland tegen Chili maar even tegen de lamp lopen, om zich vervolgens weer op te richten tegen Brazilië (sowieso spelen we beter tegen ‘voetballende’ ploegen) Om daarna via Colombia en Duitsland in de finale wederom Chili tegen te komen. De wraak zal dan zoet zijn.

Maar goed, ik praat nu over slechts de ‘mooie’ kant van de medaille. Ik heb voor het WK een nieuwe televisie aangeschaft en kan alle wedstrijden in HD kwaliteit bekijken. Omdat ik nu eenmaal geïnteresseerd ben in sport en graag een goede voetbalwedstrijd zie. Maar de ‘keerzijde’ is natuurlijk wat er achter de schermen is gebeurd en nog altijd gebeurt (bijvoorbeeld in de voorbereidingen van de WK’s van Rusland en Qatar)  Slechte arbeidsomstandigheden voor mensen die aan de stadions van Brazilië werkten (waarbij, als we de media moeten geloven, zo’n 8 doden zijn gevallen) en de ‘schoonmaakacties’, waarbij daklozen en straatkinderen verdwijnen. Alles wordt er aan gedaan om een perfect imago aan de buitenwereld te laten zien. Om de organisatie TIJDENS het toernooi optimaal te laten zijn. Wat er aan vooraf gaat, vindt niet plaats voor de ogen van de wereld, dus boeit eigenlijk niet.

De mooie kant zal altijd mooi blijven en het ene evenement nog mooier dan het andere op de steeds mooier wordende apparaten met betere beeldkwaliteit. Maar het zou ook mooi zijn als de keerzijde van die medaille eens wat meer aandacht krijgt en schoon gepoetst wordt, zodat die keerzijde niet zo gitzwart is.

Volgende week vrijdag zeker een vooruitblik op de kwartfinale die Nederland in dat weekend gaan spelen. Tegen Brazilië, Mexico of Kroatië. Ik heb met Jee Seri een weddenschap gemaakt dat als Nederland de kwartfinale overleeft, hij een nieuwe track moet lanceren voor het einde van het wereldkampioenschap. Dus ook al hou je niet van voetbal, support ze in ieder geval, zodat die nieuwe track er gaat komen!

Fijne week gewenst.

 

Share : facebooktwittergoogle plus
pinterestNo Response

Laat een bericht achter


Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Laat een reactie achter