Welkom bij de nieuwe website van Jee Seri sluiten ×
+

Altruïsme bestaat niet

Altruïsme is het tegenovergestelde van egoïsme.
Volgens het woordenboek betekent altruïsme: onbaatzuchtigheid.
Volgens het woordenboek betekent egoïsme: Uit egocentrisme geen oog hebben voor de ander.
Ik keek afgelopen dinsdag op Veronica weer eens ‘Gran Torino‘ Een prachtige film van Clint Eastwood.

Iedereen die de film niet heeft gezien, moet hem echt kijken. Maar ik ga ondertussen wel een stukje van de film verklappen hier. Aan het einde van de film doet de protagonist namelijk iets dat altruïstisch lijkt. Hij doet iets voor een ander. Iets onbaatzuchtigs. Hij offert zichzelf op voor iemand anders.

Dat zou je dus altruïstisch kunnen noemen.

Zo zijn er meer dingen op de wereld die altruïstisch lijken of als altruïstisch betiteld worden. Zo horen mannen regelmatig van hun vriendin of vrouw, dat die vrouw iets voor hem gedaan heeft. Puur uit onbaatzuchtigheid. Dat horen die mannen vooral als hij er geen aandacht aan besteedt of, nog erger, als hij het niet waardeert. Met andere woorden: het onbaatzuchtige is niet zo onbaatzuchtig als het lijkt, want de vrouw verwacht vervolgens de beloning in de vorm van een complimentje, een kus, een cadeautje, een detail van de man (bv. dat hij besluit samen met vrouwlief naar bed te gaan, in plaats van op de bank te blijven hangen). De ‘beloning’ voor het onbaatzuchtige gedrag kan van alles zijn en hoeft niet altijd iets materialistisch te zijn. Sterker nog, vaak zoekt de altruïst de beloning in de vorm van een emotie. Iets dat hem/haar een goed gevoel geeft over zichzelf.

In de VS was er een man, die het grote geld van een sportcarrière achter zich liet om zijn land te dienen. Pat Tillman gaf zijn leven op voor ‘trots’. Onbaatzuchtig? Hij is degene die zich er goed bij voelde. Hij laat echter een familie achter in pijn. Een familie die hij veel had kunnen geven met het geld dat hij had kunnen verdienen met zijn sport. Eigenlijk zou je ook kunnen zeggen dat zijn beslissing best wel egoïstisch was. De enige die er baat bij had, was hij zelf (en het Amerikaanse leger, maar niemand uit zijn directe omgeving).
Zo is het ook met de ‘onbaatzuchtigheid’ van de vrouw. De vrouw doet iets voor de man. Iets waar de man niet om gevraagd heeft. Ze bereidt bijvoorbeeld een romantisch avondje voor. Kookt een heerlijk gerecht. Kaarslicht. Wijntje. Mooie kleding. Prachtige lingerie. Muziekje. Alles om de man zich goed te laten voelen. Maar stel dat de man echt iets af wilt maken op het werk, zonder dat hij weet wat hem te wachten staat. En hij komt 3 uur ‘te laat’ thuis. Dan slaat de ‘onbaatzuchtigheid’ om in woede. De vrouw is BOOS dat de man haar verrassing heeft verpest. Maar de man had nergens om gevraagd. Zeker niet om afgerekend te worden op iets waar hij voor zijn gevoel niets aan kan doen. Dan zijn er nog vrouwen die geloven dat de man het had moeten weten, aangezien ze wel drie keer gevraagd had hoe laat hij thuis zou zijn. Maar, zoals ik al eerder heb uitgelegd, lieve vrouwen: mannen zijn blind, doof en intuïtief ongevoelig voor zulke signalen. De man denkt gewoon dat er iets mis is met het korte termijn geheugen van de vrouw als ze iets drie keer vraagt.

De onbaatzuchtige ‘verrassing’ die de vrouw had voorbereid is eigenlijk een egoïstische daad. Iets waar ze zich goed over kan voelen. Iets waardoor ze zich kan onderscheiden van andere vrouwen (zodat de kans groter wordt dat hij bij haar blijft). Dat is ook precies de reden dat ze boos wordt als hij het verpest. Hij verpest haar goede gevoel.

Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat egoïsme gelijk is aan altruïsme. Niemand doet iets puur uit onbaatzuchtigheid OF iedereen doet alles altijd uit eigenbelang.

Om terug te komen op Gran Torino… De hoofdpersoon geeft zijn eigen leven om het leven van iemand anders beter te maken. Volledig onbaatzuchtig? Ten eerste is het een film en ten tweede zou je kunnen aanvoelen dat na de dood van zijn vrouw, de man eigenlijk het leven al moe was. En in zijn daad vond hij de perfecte manier om te sterven zonder er zelf een eind aan te maken. Hij kon dus sterven met opgeheven hoofd.

Ik sluit, zoals gewoonlijk, af met een tip aan alle vrouwen deze week: stop met te zeggen wat jullie allemaal voor ons (mannen) doen. Doe het gewoon, voel je er goed bij, maar stop met het ‘claimen’ van onbaatzuchtigheid.

Ik wens jullie een egoïstische (of altruïstische) week!!

Share : facebooktwittergoogle plus
pinterest2 Responses

Laat een bericht achter


 • Martijn van Leerdam on

  Mooi dat je de film Gran Torino aanhaalt. Dat is wat mij betreft een meesterwerk. On topic: of echte onbaatzuchtigheid bestaat is denk ik nog steeds een open vraag. Veel vormen van onbaatzuchtigheid kun je natuurlijk ontmaskeren, en terecht. Sommige zogenaamd onbaatzuchtige mensen vallen keihard door de mand. Maar dat bewijst nog niet dat het nooit bestaat.
  Misschien moeten we het niet hebben over altruïsme, maar over liefde. Ik geloof dat dat in Gran Torino ook het belangrijkste is. Zelfs de oude Walt Kowalski, zo verbitterd als hij is, is daar nog toe in staat. De manier waarop hij die liefde uit is natuurlijk dwaas. Maar hij geeft er wel zijn leven voor. En zijn Aziatische buren, die hij eerst nog als tweederangs mensen ziet, zijn de mensen van wie hij houdt.
  Of echt altruïsme bestaat, durf ik nog steeds niet te zeggen. Maar echte liefde wel. Dat bestaat zonder meer.


 • Boono. on

  Ik denk niet dat het totaal niet bestaat. Ik denk dat het niet word herkend in dit heden. Omdat de wereld waarin we leven overspoelt word met steeds meer en meer egoisme. Je bent tenslotte een ”individu” (spreekwoorden zoals je bent alleen geboren en je gaat alleen dood) dat word ons aan geleerd. We zijn hier met ze allen. Waar is het kopje suiker bij de buren halen gebleven. Zonder dat de gever hun OOIT vraagt om suiker. Maar toch blij is dat ze aan de deur komen(of niet natuurlijk, maar dat is egoistisch). Net als liefde(niet in de vorm van verliefdheid) niet meer word erkent of herkent door sommige mannen en vrouwen en zelfs kinderen tegenwoordig. Omdat overal haat is, ook grapjes kunnen negatief zijn, check Gorden. Ook al kan ik er soms wel om lachen. Maar je kan geen engel zijn in een wereld vol duivels -Tupac Shakur(r.i.p). Maar je word geleerd dat je alles zelf moet doen. Wie wil nu alles zelf doen. Het zou toch geweldig zijn als je hulp krijgt zonder dat diegene daar iets van terug verwacht en echt totaal onbaatzuchtig iets voor je doet. Zelfs al kom jij of hij of zij er door in de problemen. Dus ik denk wel dat HET bestaat gewoon niet altijd word herkent of erkent. Het zou mooi zijn het vaker te zien buiten mensen hun vriendenkring of family, Dat het even gaat om de ander en niet JEZELF. Het zijn de kleine dingen, de kleine daden en ,de kleine gebaren. Egoism is er heel erg dus de egoistische daden wat je kan doen zijn ENORM in deze wereld. Altruisme is er bijna niet (meer??????) dus de daden wat je kan doen zijn klein (je wilt niemand overdonderen haha). Niemand denkt aan niemand. Denk een keer aan iemand die jij niemand vind want jij ben ook een niemand voor iemand. Als je echt altruisme wilt voelen geef een keer 5 euro weg aan iemand die het echt nodig heeft terwijl je het eigenlijk niet kan missen. Als je altijd 5 euro kan missen maak het bedrag groter. Kijk wat voor gevoel het je geeft. KICK EGOISME IN THE FACE. Sta EROP dat die het aanneemt je hebt dan toch al afscheid genomen van dat geld omdat je van plan was het weg te geven.

  Peace out Y’all. Smoke some Biichh

  PS. Laat je niet afschrikken door mensen die altruisme niet kunnen waarderen(herkennen). Hun zijn als een getraumatiseerde hond. Nooit meer zoals het zou moeten zijn. Gelukkig maakt het de meeste mensen intens gelukkig, een kleine daad van altruisme. Even dat een niemand je een iemand laat voelen.


Laat een reactie achter