Afwijking van 50%
november 1, 2013
by admin Janneke en Herman zijn samen thuis. Wat een naam is ‘Herman’ trouwens, als je er goed over nadenkt, maar dat terzijde. Het is woensdagavond. Herman zit champions league te kijken. FC Barcelona – AC Milan. Het staat 0-0, maar het is een heerlijke wedstrijd. En zelfs al zou het dat niet zijn, dan nog is het de beste invulling van de woensdagavond. Biertje erbij. Het gevoel dat de komende twee uur niets ‘moet’. Herman had tijdens het avondeten al gezegd dat hij voetbal zou gaan kijken, net als de dag ervoor. ‘Hoe laat begint het?’, vroeg Janneke. Mannen kunnen niet begrijpen dat een vrouw niet kan onthouden dat voetbal in de champions league in 99% van de gevallen om 20:45 begint. ‘Kwart voor negen, schat.
Net als gisteren en alle andere keren dat er in de champions league wordt gevoetbald’. Hij kan het niet laten een sarcastische opmerking toe te voegen aan de boodschap. ‘Hoe moet ik dat nou weten’, zegt Janneke gebeten. ‘je hebt gelijk schat, dat had je ook niet kunnen weten’, besluit Herman, omdat hij niet aan een discussie wil beginnen, die hij bij voorbaat al gewonnen heeft, maar desondanks toch nooit kan winnen.
Na 33 minuten in de eerste helft besluit Janneke dat Herman wel lang genoeg van het voetbal genoten heeft, of dat de laatste 12 minuten van de eerste helft er toch niet meer toe doen. Wij, mannen, weten niet precies wat er in het hoofd van een vrouw omgaat als ze besluit in de 33ste minuut een gesprek te beginnen in plaats van te wachten tot de rust. ‘Schat, zaterdagavond is er een feest waar ik graag heen wil. Olaf en Saskia gaan ook’. Olaf is nog zo’n naam die ik niet helemaal begrijp. ‘Heb je zin om ook te gaan?’
‘Ja, is goed’, zegt Herman. Zijn ‘ja, is goed’ is deels omdat hij verder wil met voetbal kijken, maar deels omdat het de simpele waarheid is. HET IS GOED: Niet slecht, maar ook niet top. Een feest met de vrienden van Janneke is niet de meest ideale invulling van de zaterdagavond. Maar het kan best vermakelijk zijn.
Het is ondertussen zaterdag en Herman vraagt zich zo rond het middaguur af hoe laat dat feest eigenlijk begint.
Herman: ‘Schat, hoe laat wil je weg vanavond?’
Janneke: ‘Ik dacht dat jij niet mee wilde?’
Herman: ‘Ik had toch gezegd dat ik meeging?’
Janneke: ‘Je was niet erg enthousiast anders’
Herman: ‘Ik zei: Ja, is goed’
Janneke: ‘Maar uit de manier, waarop je het zei, begreep ik, dat je er geen zin in had’
Herman: ‘manier waarop ik het zei? Hoe bedoel je?’
Janneke: ‘Gewoon, ongeïnteresseerd. Geen enthousiasme. Je kunt ook gewoon zeggen dat je er geen zin in hebt’
Herman is op dat moment totaal perplex en hoe het gesprek verder verloopt ligt echt aan de de houding, volwassenheid en flexibiliteit van Herman.
Het punt is hier, zoals altijd, dat mannen en vrouwen zeer verschillend zijn. Mannen zijn rationeel, vrouwen emotioneel. Mannen communiceren over het algemeen in de meest directe vorm. Als er een vraag wordt gesteld, zullen ze proberen een antwoord te geven op de vraag die gesteld wordt. Als ze een mening hebben en er wordt naar gevraagd, zullen ze proberen deze op een zo duidelijk mogelijke manier uit te leggen. En als er iets tegen een man gezegd wordt, luistert de man naar de woorden.
De vrouw daarentegen. De vrouw praat met dubbele bodems. De vrouw praat met verborgen boodschappen tussen de lijnen. En als er iets tegen een vrouw gezegd wordt, dan ziet ze dat als een Sinterklaas surprise. Ze gaat op zoek naar de verborgen boodschap. De boodschap zijn niet de woorden, de boodschap is verstopt in de surprise. De vrouw gaat er haar eigen interpretatie aan geven. De toon, de vorm, de situatie, haar humeur, haar hormonen. Het zijn allemaal dingen die invloed hebben op hoe zij uiteindelijk de boodschap zal interpreteren.
Mensen die weleens op de Zaanse schans zijn geweest, kennen ongetwijfeld de machine die staat in het klompenmuseum. Je kunt daar een muntje indoen en als je dan aan de hendel draait, komt de munt er als een soort ovaal pannenkoekje uit, met een andere tekst erop. Zo werkt het ook min of meer met het brein van de vrouw. Je stopt er iets in, maar het is onduidelijk in wat het zal muteren als het eenmaal de hersenen van de vrouw bereikt.
De tip van de week dan ook aan de mannen: houd rekening met een afwijking van 50% als je iets zegt tegen een vrouw. Wees dus niet verbaasd als het mooie gave muntje, dat je er in gestopt hebt, er te zijner tijd misvormd uit komt.
Een hele fijne week gewenst. Ik ben er volgende week vrijdag weer.
Jacques le Genafwijking, blog, communicatie, emotioneel, interpretatie, jacques le gen, mannen, munt, rationeel, sinterklaas, surprise, voetbal, vrouwen, Zaanse schans
Laat een bericht achter